Қазақстанда жыл сайын қой терісін тек 2 пайыз ғана өңдейді. Бұл туралы ҚР Ауыл шаруашылығының бірінші вице-министрі Қайрат АЙТУҒАНОВ мәлімдеді деп хабарлайды ҚазТАГ.
«Талдау көрсеткендей, жыл сайын 7,8 млн. тері (қой - ҚазТАГ) шығарылады, олардың тек 2 пайызы ғана өңделеді. Оларды өңдеуге арналған 5 зауыт тек 5,5 пайыз жүктелген және 3 млн. тері өңдейді», - деді Қ.Айтуғанов сейсенбіде үкімет отырысында отарлық қой шаруашылығының картасын ұсынып.
Сонымен бірге, ол жүнді қайта өңдеу кәсіпорындарының орта есеппен 12,7 пайызға жүктелгенін атап өтті.
«Сонымен қатар, жүннің тек 10 пайызы ғана өңделеді. Осыған орай, сойыс станцияларында 30 жүн сатып алу пункттері және 135 былғары үшін арнайы орындар жоспарланып отыр. Сондай-ақ, отарлық 2531 жайылым және 1747 жасанды ұрықтандыру пунктерін ашу көзделіп отыр», - деп түсіндірді ол.
Оның айтуынша, қазіргі заманғы технологияларды пайдалана отырып, екі жұмыс істеп тұрған кәсіпорындың модернизациясын және бір зауыт құрылысы ұсынылды, ол жүннің барлық түрлерін, әсіресе өрескел түрде өңдейтін және терең өңдеу өнімдерін - май, ланолинді шығаруға мүмкіндік береді.
Қ. Айтуғанов министрлер кабинетіне агроөнеркәсіптік кешенінің басым бағыттарын дамыту картасын ұсынғанын атап өткен жөн. Олардың 10-ы қазірдің өзінде дайын, екеуі әзірленуде. Оның айтуынша, бұл карталар проблемаларды егжей-тегжейлі талдау негізінде, және дамыту үшін бірқатар бағыттар бойынша нақты шараларды қамтиды.
«Бұл ауыл шаруашылығы кооперативтері, ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеу, АӨК қарқынды техникалық қайта жарақтандыруға, тұқым өндіру, фитосанитарлық шаралар, агрохимия, мал азығын өндіру (жем балансы), егістік жер айналымы тарту, қой, ауыл шаруашылығы ғылымының түбегейлі жаңғыртуы, ол аталған мемлекеттік қолдау шараларын сиыр етін өндіру және мемқолдау тиімділігін арттыру», – деді ол.